Κτήμα Λίτινα

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο παραδοσιακό χωριό Αποδούλου, η γη αναπνέει ακόμα στους ρυθμούς της παράδοσης. Εκεί, στο κτήμα Λίτινα «Αμπαδιά», κάθε ελιά φυτεύεται, φροντίζεται και συλλέγεται με τον σεβασμό και την αγάπη που μόνο η Κρήτη γνωρίζει να προσφέρει.

Πρόσφατα, η εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική» της ΕΡΤ επισκέφθηκε το κτήμα Λίτινα «Αμπαδιά» στην ομώνυμη περιοχή για να γνωρίσει από κοντά τη μοναδική Θρούμπα Αμπαδιάς, μια ποικιλία ελιάς που κουβαλά μέσα της τη δύναμη της κρητικής γης και την ιστορία των ανθρώπων της. Ο δημοσιογράφος της εκπομπής συνομίλησε με τον ελαιοπαραγωγό και τον ιδρυτή του ampadia.gr, Σταμάτη Λίτινα, για την καλλιέργεια αυτής της ξεχωριστής ελιάς και για την παράδοση που συνεχίζεται με μεράκι από γενιά σε γενιά.

Ο Σταμάτης Λίτινας μοιράστηκε στιγμές και μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στους ελαιώνες του Αποδούλου. Εκεί όπου έμαθε να αγαπά τη γη, να αναγνωρίζει το άρωμα της ώριμης Θρούμπας και να κατανοεί το μυστικό της υπομονής — το ίδιο μυστικό που κάνει τη Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου Κρήτης να ξεχωρίζει για τη γεύση, την αυθεντικότητα και τη φυσική της ισορροπία.

Η Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου Κρήτης δεν είναι απλώς ένας καρπός· είναι ένα κομμάτι της ψυχής του τόπου μας. Καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους, χωρίς χημικά ή βιασύνη, με απόλυτο σεβασμό στη φύση και στις αξίες που τη συνοδεύουν. Κάθε ελιά που γεννιέται σε αυτή τη γη κουβαλά μέσα της το άρωμα της παράδοσης και τη δύναμη της αυθεντικότητας — τη γεύση της Αμπαδιάς.

Η Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου Κρήτης είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.

Η παρουσία της ΕΡΤ και της εκπομπής «ΠΟΠ Μαγειρική» στο κτήμα μας ήταν τιμή και χαρά, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε με όλη την Ελλάδα αυτό που για εμάς είναι τρόπος ζωής: την αγάπη για τον τόπο, τη φύση και την ελιά.

Η Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνου Κρήτης συνεχίζει να ριζώνει βαθιά, όπως και οι αξίες που τη δημιούργησαν.
Κάθε σταγόνα ελαιόλαδου, κάθε καρπός, είναι μια υπόσχεση ζωής — από την καρδιά της Κρήτης, για όλους εσάς.

Δείτε παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξη του ελαιοπαραγωγού Σταμάτη Λίτινα, στα πλαίσια της εκπομπής «ΠΟΠ Μαγειρική» της ΕΡΤ, όπου μιλά για την καλλιέργεια της Θρούμπας Αμπαδιάς Ρεθύμνου Κρήτης και την αγάπη που κρατά ζωντανή την παράδοση της κρητικής γης.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το επεισόδιο της εκπομπής εδώ.