Κτήμα Λίτινα

Σχετικά Με Εμάς..

Σχετικά με το Κτήμα
Λίτινα "Αμπαδιά"

Την επωνυμία ΚΤΗΜΑ ΛΙΤΙΝΑ «Αμπαδιά» φέρουν τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα κτήματα της οικογένειας του Λίτινα Αριστείδη από στο χωριό Αποδούλου, στην ορεινή περιοχή της Αμπαδιάς, στα νοτιοανατολικά του Νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. 

Τα κτήματα μας καλλιεργούνται πλέον από τους απογόνους του Αριστείδη Λίτινα (Θεόδωρος, Λευτέρης, Σταμάτης) με το ίδιο μεράκι, την ίδια αγάπη και φροντίδα για το ποιοτικό, το υγιεινό και εύγευστο προϊοντικό αποτέλεσμα. 

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Σκοπός μας είναι ο συνδυασμός της παράδοσης και της ποιότητας παράγοντας προϊόντα χωρίς συντηρητικά, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές συνταγές που μάθαμε από τους γονείς μας. Γι’ αυτό επιλέξαμε οι παραγωγές μας να είναι μικρές, χωρίς παρεμβάσεις και μεσάζοντες στην καλλιέργεια και στην τυποποίηση ώστε τα προϊόντα να διατηρούνται και ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές. 

Στόχος μας η σταδιακή αλλαγή όλων των καλλιεργειών μας σε βιολογικές. Ήδη από το 2013 υπό την επίβλεψη της ΔΗΩ και εφαρμόζοντας πιστά τα σχετικά πρωτόκολλα, το μεγαλύτερο μέρος των κτημάτων και οι αντίστοιχες καλλιέργειες βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας  είναι διαθέσιμα από τις αρχές του 2015, ξεκινώντας από την άγρια αγκινάρα «Βαθιακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ ΜΑΣ

Ξεκινούν από τη δεκαετία του ’70 όταν οι καλλιέργειες της οικογένειας ΛΙΤΙΝΑ ήταν περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως τοπικά προϊόντα όπως η ομώνυμη ελιά Θρούμπα «Αμπαδιάς» και το ελαιόλαδο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκινάει η καλλιέργεια της ελιάς κορωνέικης ποικιλίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου είναι η πολύ χαμηλή οξύτητα (0,3) ως αποτέλεσμα τόσο του μικροκλίματος της περιοχής όσο και των μεθόδων καλλιέργειας και συγκομιδής που εφαρμόζουμε.

Από το 2010 ακολουθώντας την τάση της εποχής για νέες καλλιέργειες ξεκίνησε μια πιο οργανωμένη προσπάθεια τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση και διάθεση προϊόντων. Βασική μας μέριμνα οι μικρές και στοχευμένες καλλιέργειες αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία και «μελετώντας» την αντίδραση των φυτών στο μικροκλίμα της περιοχής της Αμπαδιάς. Η πρώτη νέα καλλιέργεια ήταν η ροδιά (ποικιλίας wonderful), ακολούθησε η καλλιέργεια αλόης (aloe vera barbadencis miller) και τέλος η καλλιέργεια goji berry.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ

Στα κύρια προϊόντα μας περιλαμβάνονται: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η Θρούμπα «Αμπαδιάς», η άγρια αγκινάρα «Βαθιακού», τα ρόδια (χυμός, ηδύποτα),η τσικουδιά/ρακή, το goji berry και η αλόη.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας είναι το πρώτο και βασικό προϊόν μας. Προέρχεται από ελιές κορωνέικης ποικιλίας και διατίθεται αποκλειστικά σε ασκό προκειμένου να διατηρεί το σύνολο των ποιοτικών και γευστικών του χαρακτηριστικών.

Η οργανωμένη πλέον καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας αποτελεί μια από τις βασικές δραστηριότητες της τελευταίας πενταετίας της οικογένειας Λίτινα. Εκμεταλλευόμενοι την ιθαγενή ποικιλία που χρόνια καλλιεργούσε η οικογένεια για αυτοκατανάλωση σε κτήματα στον οικισμό Βαθιακό, ξεκινήσαμε δυναμικά την παραγωγή και διάθεση τόσο φρέσκιας όσο και μεταποιημένης άγριας αγκινάρας «Βαθιακού». Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στο βάζο άγριας αγκινάρας σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο όπου όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από τα αγροκτήματά μας και παρασκευάζεται με την παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή χωρίς συντηρητικά. 

Ακολουθώντας την τοπική παράδοση και τις σπιτικές συνταγές παράγουμε κρητική τσικουδιά/ρακή και απόσταγμα σταφυλιού. Επίσης, πειραματιζόμαστε στην παρασκευή ηδύποτων (κυρίως ροδιού και λεμονιού) με βάση τη ρακή.

Η τυποποίηση και διάθεση της ονομαστής ομώνυμης ελιάς Θρούμπα Αμπαδιάς από τα κτήματά μας με τις αιωνόβιες κρητικές ελιές, έγινε πλέον πραγματικότητα. Οι εκλεκτές σταφιδολιές (ωμή ελιά όπως συλλέχθηκε από το δέντρο), οι κολυμπάδες (σε άλμη) και οι παστές (σε αλάτι) ελιές Θρούμπα Αμπαδιάς  είναι πλέον διαθέσιμες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Για οποιαδήποτε πληροφορία στείλτε μας μήνυμα.